Ontdek het thema

Jongeren

EDUbox participatie en actief burgerschap

In de aanloop naar de lokale verkiezingen, maakt VRT de EDUbox Participatie en actief burgerschap, waarin we focussen op de stem van de (jonge) burger. Hierin leren jongeren hoe ze betrokken kunnen zijn op het lokale beleidsniveau, het niveau dat het dichtst aanleunt bij de leefwereld van de jongeren. In deze EDUbox gaan jongeren aan de slag met hun eigen ideeën en bekijken ze hoe ze hiermee impact kunnen hebben op dit lokale niveau.

 

Verschillende participatiemogelijkheden

 Enerzijds focussen we op verkiezingen als de meest voor de hand liggende manier om je als burger te engageren en je stem te laten horen. Hoe bereid je je daarop voor? Waarvoor staan de partijen in je stad of gemeente?

Anderzijds gaan we dieper in op de andere participatiemogelijkheden voor (jonge) burgers. Er zijn heel wat manieren om je stem te laten horen en te wegen op het beleid. Gemeenten, steden, … hebben de opdracht hun (jonge) inwoners zoveel mogelijk te betrekken en zo een beleid uit te stippelen in functie van de burgers. Als je als (jonge) burger met een idee voor je buurt of woonplaats zit of wil je wegen op het lokale beleid, hoe bereid je je voor? Hoe zoek je gelijkgezinden?

 We ontwikkelen een tool die leerlingen de kans geeft hun eigen creatief idee voor hun woonplaats te pitchen aan de lokale politici. Hoe staan de verschillende lokale partijen tegenover de ideeën voor hun gemeente of stad? Op deze manier kunnen de leerlingen de standpunten van de lokale politieke partijen vergelijken, om zich zo een mening te kunnen vormen en hen leren waarvoor de partijen staan.

De tool helpt de leerlingen ook bij het vormgeven van hun idee en toont hen wat kan je ondernemen om dit idee om te zetten tot een actie of realiteit?

Wat is de rol van een jeugdraad? Welke participatievormen worden gestimuleerd vanuit de steden en gemeentes?

Deze EDUbox komt tot stand met sterke partners zoals Bataljong, Treecompany, De Ambrassade, De Wakkere Burger vzw en BELvue Museum.

 

Meer informatie over Eduboxen

VRT ontwikkelt een EDUbox, een interactief lespakket rond maatschappelijke thema’s op maat van leerlingen secundair onderwijs. Het format bestaat uit video's, theorie, doe-opdrachten en spelletjes via digitale tools en momenten van reflectie en discussie. Met de EDUbox leren leerlingen kritisch nadenken, krijgen ze inzichten en leren ze verbanden leggen, discussiëren en vormen ze een eigen mening.

Met dit gratis leermiddel werken leerkrachten aan verschillende eindtermen van de basisvorming van elke graad en elke finaliteit.

EDUbox wordt verspreid via de VRT-kanalen, de kanalen van de partners en netwerken van leerkrachten zoals Smartschool en KlasCement.

 

Doelgroep

Leerlingen (en leerkrachten) secundair onderwijs

Aan de slag met dit materiaal

De EDUbox is kant-en-klaar lesmateriaal dat leerlingen zelfstandig en in kleine groepjes doorlopen in 2 lesuren. Het is digitaal lesmateriaal; elk groepje heeft 1 laptop nodig en elke leerling zijn smartphone). We bieden de EDUbox ook aan in een pdf die kan gedownload en geprint worden voor de groepjes. Elke leerling heeft dan ook zijn smartphone nodig.

Het materiaal is gratis en wordt wanneer het klaar is aangeboden in de catalogus van EDUbox. Er is nu al gelijkaardig materiaal beschikbaar in de catalogus: EDUbox Politiek en EDUbox Democratie.

 

Catalogus

Timing

We lanceren de EDUbox in september zodat hij inzetbaar is vanaf het nieuwe schooljaar, in de aanloop naar de lokale verkiezingen.

Contactgegevens

Vragen of feedback zijn welkom in de mailbox edubox@vrtnws.be